Velké ovocné spiknutí

2. srpna 2013 v 14:48 | bev |  Občasník

Díky pronikavé inteligenci a neutuchající bdělosti, neumenšené ani třicetistupňovými vedry a desetistupňovým pivem, jsem odhalila rozsáhlý kompot komplot, namířený proti mé osobě, s cílem zabránit mi v blaženém polehávání na zahradě, posedávání v zahrádce - u penzionu - a všelikém jiném neproduktivním poflakování.



Navzdory dešti i následnému suchu, navzdory tatínkovi šířícímu paniku - " Letos nic nebude, neviděl jsem ani jednu včelu. " - naše rozložitá třešeň rozkvetla, odkvetla a po odhození asi dvou kýblů zelených třešinek, zbytek třešní postupně zrůžověl, zčervenal až zčernal, zešťavnatěl a zesládl. Třešně u nás patří k méně atraktivnímu ovoci, zvláště kompotované. Jenomže když ony jsou tak krásné, pravili tatík a manžel ( a pěkně se trhají - dodávám já, z borůvek by tak odvaření nebyli ) a jali se mě denně zásobovat kbelíkem třešní. Sklizni zasvětili veškerý volný čas a tak máme ( zatím ) zavařeno asi dvaačtyřicet sklenic a prosluněné dny, kdy venkovní teploměr hlásí třicet ve stínu a teploměr domácí krásných deliriózních devětatřicet u kamen, trávím v zábavné společnosti zavařovacího hrnce, rozpálené plotny a nespočetných sklenic a skleniček a víček. A pořád spousta třešní ( i sklenic ) zbývá. Ty nejlepší jsou samozřejmě až na vršku, mimo dosah jakéhokoli žebříku. Tatík sice radil: " Uděláme to jako Rusi, třešeň prostě skácíme ." Ale toto řešení se mi zdálo přece jenom poněkud definitivní. Manžel pro změnu navrhoval objednat u SÚS Žďár nad Sázavou plošinu.

Dalším v naší rodině vcelku ne moc oblíbeným ovocem je červený rybíz. Zřejmě proto se ho každý rok urodí tolik, až se větve ohýbají pod tíhou kyselých rubínových kuliček. Jelikož nic nesmí přijít nazmar a protože taky už nic jiného krom brambor, červené řepy a jablek nebude, s vypětím všech sil jsem natrhala asi šest kil rybízu, rozmixovala, přecedila a z výsledné čisté šťávy uvařila pět kil džemu. Rybízový džem je nejvhodnější na slepování lineckého a ke svíčkové místo brusinek. Vlastně mě nenapadá nic jiného k čemu by se hodil. Nezbývá tedy než letos napéct lineckého o něco víc, aby se všechen ten džem využil. Odhaduju tak zhruba o sedm až deset kil. A když už máme tolik falešných brusinek, snad abychom si k nim pořídili i nějakého toho vola na svíčkovou.
Není nad domácí zavařeniny, jsou chutné a hlavně úsporné!

Koncem srpna začnou dozrávat jablíčka. Jsou to jabka letní, co se rychle kazí a nedají se skladovat a tak mě čeká další napínavá akce. Zavařovací hrnec už ani neuklízím, celé léto je v pohotovostním režimu. ( Až mi z toho hrábne pustím se do jedlových šišek, koukala jsem, že už taky dozrávají.) Naštěstí na to nejsem sama. Rodina mě plně podporuje. Každou chvilku nakoukne do kuchyně některý z rodinných příslušníků a při pohledu na mé chaluhovité vlasy přilepené na lesklém oroseném čele pronese: " Ty ses koupala? Asi se taky osprchnu, fuj, to jsou hice. Co bude k večeři? "

A to si ani netroufám představovat, že bychom žili v nějakém úrodnějším kraji, kde by těch "spiklenců" bylo ještě víc. Mrkající

Létu zmar zdar a zavařování zášť zvlášť!



téma týdne - Konspirační teorie.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Radka Radka | E-mail | Web | 2. srpna 2013 v 18:53 | Reagovat

Já už se dlouho tak dobře nezasmála :D
Hlavně nad tím volem nad svíčkovou :-D

2 Robka Robka | E-mail | Web | 2. srpna 2013 v 20:48 | Reagovat

Obdivuji tě, že sis našla chvilku, abys to zavařovací šílenství popsala. A díky za to, opravdu upřímně jsem se zachechtala. :-D
P.S. Před Vánoci si klidně pro pár sklenek marmelády přijedu.:-)

3 EI EI | Web | 2. srpna 2013 v 21:10 | Reagovat

Pokud máte zájem, navštivte můj blog. Věnuji se vlastní tvorbě, sci-fi, anime, mystice a spiritualismu, pc hrám, a propaguji výdělek pomocí pc, a do tohoto programu hledám společníky za účelem zvýšení výdělku. Díky!

4 mengano mengano | E-mail | Web | 3. srpna 2013 v 6:24 | Reagovat

Parádně jsem se pobavila, znáš to, cizí trable potěší :D
Zásadně nezavařuju. Jednak nemám co, druhak nikdo (kromě mne) nemá rád kompoty ani džemy. Medvěd konzumuje jenom kompot ananasový a jako džem uznává pouze paštiku.
Zavařuje moje máti (jablka na štrůdl, broskve a meruňky) a dělá rybízový džem. Tím mne zásobuje a já ho jím celou zimu. Ze skleničky lžičkou.
Přeju hodně sil do další etapy :-)

5 Teeda Teeda | Web | 3. srpna 2013 v 7:19 | Reagovat

á cha cha chá. :D
Konečně někdo, kdo to má taky doma. Mám za sebou asi milion kil třešňového džemu, meruňkového džemu a včera jsem štítkovala poslední rybízové džemy a rybíz jako brusinky. Pomoc mojí rodiny byla také vydatná. ("Už to bude?", "Necháš trochu horkého na ochutnání?", "Já bych ti pomohl, ale znáš to, něco by mi tam spadlo nebo bych to tu celé ulepil.")
Už po zbytek prázdnin nechci žádné ovoce ani vidět. :) (i když - ty krásně vyskládané a popsané skleničky hřejí na duši, i když jich většinu stejně rozdám) ;-)

6 Geheimnis Geheimnis | E-mail | Web | 3. srpna 2013 v 9:25 | Reagovat

Tak koukám, že to je všude podobné :D Moje máma taky letos zavařovala a zavařovala, až si zavařila ruku borůvkovou marmeládou :D A tím myslím oprvadu zavařila - polila si pravé zápěstí horkou zavařeninou. Ale do té doby stihla udělat plno kompotů třešní, marmelády z jahod a rybízu a pár sklenic borůvek, než došlo k té nehodě. Ale věřím, že až se jí to zahojí, začne tam, kde přestala :-)
Takže přeji hodně pevné nervy a štěstí, aby jste se také nepolila něčím vroucím! :-)

7 Amelie Amelie | Web | 3. srpna 2013 v 23:18 | Reagovat

Nezávidím zavařování, ale rybíz bych si dala.

8 Bev Bev | E-mail | Web | 4. srpna 2013 v 6:39 | Reagovat

[1]: Potěšení je na mé straně, jsem ráda. :-)

[2]: Ujednáno. :-D A správně jsi to pojmenovala, je to opravdu takové malé šílenství. :D

[3]: Ráda nakouknu, výdělek pomocí PC :-? už to pro mne zní maličko mysticky. :-)

[4]: Tak to je krásný. S tím by moji chlapi souhlasili, nejlepší džem  - paštika. :D Síly budu potřebovat, hlavně rozvahu a chladnou hlavu. Děkuju :-)

[5]: Jo, je to přesně jak říkáš. Každý rok se do toho pustím s velkou vervou a ndšením, pokud je teda co zavařovat. Pak když se to táhne už kolikátý týden a pod nohama mi pořád křupe cukr a všechno je olepené džemem, včetně mě, tak mě to nadšení pomalu opouští. Ale nakonec když se jdu po ukončení akcí podívat do špajzu a vidím všechny ty sklenice a skleničky, mám z toho radostný pocit. :D A taky spoustu rozdám.

[6]: Moc děkuju, budu se snažit. To musí být strašně bolestivé. Přeju mamince rychlé zahojení a vám oběma aby tahle nepříjemná nehoda nezkazila chuť na všechny ty určitě vynikající marmelády a kompoty. :-)

[7]: Rybíz je dobrý, když je pořádně zralý, pak zesládne a dá se jíst jen tak. Taky ho mám ráda do bublaniny. :D

9 Vendy Vendy | Web | 4. srpna 2013 v 13:58 | Reagovat

Teda ty jsi pilná včelička!
Ale někdo to udělat musí, že jo... :-D
Třešně mám moc ráda, zvláště teď, když k nim nemám přístup. Zkoušela jsem udělat třešňovou marmeládu, před dvěma roky, nebyla špatná, ale ještě něco to chce, možná méně cukru, protože byla dost sladká. Ale do jedné várky jsem kapla kousek citronu a to bylo na prd, protože z třešňové marmelády se rázem stala višńová.
Jinak, rybíz je výborný nejen na linecké, ale i do klasických moučníků, na promazání piškotových řezů nebo dortíků, včetně čokoládových. Rybíz je prostě skvělý v kombinaci se sladkým!
Jinak nevím, samotný rybíz mi taky moc nechutná.
Rybíz můžeš dát do pudinku, můžeš udělat rybízovo-mléčný koktail, můžeš ho prosladit, smíchat se šlehačkou a tvarohem a dát zamrazit, jako mraženou pochoutku, nebo vyrobit bublaninu. :-)

10 Cata Cata | Web | 4. srpna 2013 v 15:12 | Reagovat

Třešně nepřipomínej! My jich máme plný strom a jediný, kdo je trhá, jsem já. Proč? Protože přesně všechny nádherné třešínky se houpají na vršku, kam si nikdy těžší než já vylézt netroufne. Taky už se mi smýkla noha a já zůstala viset na třešni jen za jednu ruku (protože v té druhé jsem opatrně držela ukořistěné třešně). Ještě že mám takové svaly! :D

11 Beatricia Beatricia | Web | 4. srpna 2013 v 17:12 | Reagovat

Moc hezký a vtipný článek. Já jsem letos třešně ještě neviděla, ani v supermarketu...natož rybíz. Zavařování je pro mne neznámá a neprobádaná alchymie. Mám ráda jen ty výsledky ve skleničce. :-)

12 Bev Bev | E-mail | Web | 5. srpna 2013 v 8:12 | Reagovat

[9]: Taky jsem uvažovala o třešňové marmeládě, ale odradilo mě to peckování. Ale zdá se mi, že Teeda právě o třešňovém džemu psala a tak k ní musím kouknout na postup. Letos už to asi nedopadne, ale poučit se můžu. :D Jinak děkuji za tipy na další využití rybízu, jsou velmi kreativní. :-)

[10]: Mě by na žebřík už nikdo nedostal, motá se mi hlava, jen jak o tom píšeš.  Štěstí, že jsi se udržela. Jo, není nad svaly. ;-) :D

[11]: Každý máme asi nějakou neprobádanou oblast. Na zavařování nejsem žádný specialista, ale přece jenom jsem jsou mi termíny Gelfix a zavařovací hrnec, bližší než třeba klonovací razítko. :D To je zase alchymie pro mne a Tvé grafické tvoření se mi zdá jako kouzla a čáry. :-)

13 Beatricia Beatricia | Web | 5. srpna 2013 v 11:09 | Reagovat

Zvláštní komentář zasluhují tvé krásné komentáře u mých článků. Pohladí, potěší a dodají energii.♫♫♫♫

14 domovina domovina | Web | 5. srpna 2013 v 19:01 | Reagovat

Já bych se třešní ujedla. Mňam. A nejraději je trhám. Sice mně u toho trochu vadí pokřiky jako "Dál už nelez." "Drž se pořádně." Nebo taky. "Jestli spadneš, tak si mě nepřej."
To samé mám s jablky a ostatním ovocem. Jen tomu zavařování se zuby nehty bráním. Přebytky, které mi byly vnuceny jsem zkusila usušit, nebo vzít do práce a přejíst i kolegy :-P

15 Bev Bev | E-mail | Web | 6. srpna 2013 v 7:20 | Reagovat

[13]: To je prima a každé slovo, co jsem napsala myslím vážně. Moc ráda prohlížím, co všechno jde s písmeny a obrázky provést. :-)

[14]: Taky je mám ráda, kdykoli jdu kolem třešně, tak neodolám a pár si jich utrhnu. Ale ty dosažitelné už budou obrané a na žebřík si netroufám. :D
Sušené ovoce je dobré. Jeden rok jsem sušila jablka. A rozdat přebytky je úplně nejlepší řešení. ;-)

16 Vendy Vendy | Web | 9. srpna 2013 v 10:42 | Reagovat

[12]: Bev, kup si odpeckovač. Viděla jsem na youtubku, sice peckuješ každou třešni zvlášť, ale je to daleko rychlejší, než kdybys je odpeckovala ručně. Mrkni sem:
http://www.youtube.com/watch?v=-T6YC0YD4Pw
K letním jablíčkům - tam se ti naskýtá pár možností. Nejenže jsou vynikající na štrůdl, ale můžeš je použít i k pečení masa - jakékoliv libové maso, třeba kuře nebo vepřové, krůtí a tak. Dáš péct kuře, k tomu přidáš pokrájená jablíčka dle chuti (tak dvě-tři, i se slupkou) a třeba šest až osm stroužků česneku. Upečeš, jablíčka s česnekem rozmačkáš a je to prima sós.
Taky můžeš udělat jablšpeky, na to jsou letní jablka jak dělaná, protože jsou sladkokyselá.
Rozválíš listový těsto a nakrájíš kolečka nebo čtverce.
Dáš osmažit cibulku, anglickou slaninu, pak přidáš pokrájená jablíčka, podusíš a nakonec přidáš pokrájený česnek dle chuti a rajčata. To vše osolíš, opepříš, dáš třeba oregano, ještě mírně podusíš. Tuto směs dáš na listová kolečka, založíš jako na šátečky (nebo zkrátka uzavřeš) a dáš péct. Je to výborná mňamka. Můžeš to taky zabalit jako do štrůdlu a možná zkusit vyrobit i pizzu. :-)

17 valin valin | Web | 9. srpna 2013 v 13:00 | Reagovat

Hele Bev a nebylo by lepší z toho vyrobit nějakou tu třešňovici a nebo jabkovici?
Zavařovat metráky třešní, to by mě zcela jistě odrovnalo. Jsi silná a udatná.. :-)  :-)

18 Vendy Vendy | 9. srpna 2013 v 14:02 | Reagovat

[16]: Ještě jednou tu oprdelkovávám - k těm letním jablíčkům, navrhuji vytvořit čatní - jablíčka na plátečky či na kostky, cibuli, rajčata, česnek, to vše povařit do husté směsi, přidat trochu cukru i soli, aby byla směs chutná a pikantní, nandat za horka do skleniček, hlavou dolů a po vychladnutí můžeš zaskladnit v komoře či ve sklepě... :-)

19 domovina domovina | Web | 10. srpna 2013 v 9:14 | Reagovat

[17]: Třešně v rumu tako nejsou špatné.

[18]: Mňam, to mám ráda. Když se opéká, tak si dávám. Protože mi uzeniny moc nechutnají, tak jím nejvíc opečený chleba a tuto dobrotu.
Opečený špekáček jen ochutnám zbytek někam zmizí. Jen nevím proč se kolem mě při opékání pořád motají pes a kocour.

20 Miloš Miloš | Web | 11. srpna 2013 v 12:39 | Reagovat

Vtipné, líbí se mi to zavařování šišek :-), třeba by se daly zavařovat i žaludy - pro divoká prasátka.

21 Bev Bev | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 15:47 | Reagovat

[16]: [18]: Vendy, děkuju za nápadité rady. Je to od tebe moc milé.  O tom čatní jsem taky uvažovala. Uvidíme, něco s tím provedu. :D

[17]: Chlapi to taky navrhovali, jenže to je jediný ovocný výrobek, který pro změnu neříká nic mně a navíc je to taky dost náročné, všechno to otrhat a naložit, v případě jablek ještě nadrtit a pak někam zavézt na vypálení. No, možná na to ještě dojde a když ne s jabkama tak rozhodně s trnkama. :D

[19]: Tak to je opravdu záhada. Kam ty špekáčky asi mizí? :-?  :D

[20]: Zavařovat by se daly rozhodně. :D

22 trpaslikaelf trpaslikaelf | E-mail | Web | 15. srpna 2013 v 16:56 | Reagovat

Ahoj, narazil jsem na tvůj blog poprvé a musím říct hned do startu, že se mi moc líbí tvůj styl psaní. S lehkostí, nadhledem a úsměvem. :-)

23 Bev Bev | E-mail | Web | 16. srpna 2013 v 7:34 | Reagovat

[22]: Ahoj, moc děkuju, takový komentář se krásně čte. :D Snad mi ta lehkost a nadhled ještě dlouho vydrží. :-)

24 Vendy Vendy | Web | 17. srpna 2013 v 10:51 | Reagovat

[19]: Haha, to bude určitě brzy odhalené tajemství pejska a kočičky. Dá se říct, Tajemství ztracených špekáčků! :-D

25 Mniška Mniška | E-mail | Web | 18. srpna 2013 v 16:41 | Reagovat

Ještě by byl ten rybízový džem vhodný na palačinky, jestli už to tu někdo přede mnou nenavrhnul a že nápady tu jsou, až se mi z toho sbíhají sliny, mňam!
Jakto , že jsou tyty druhu ovoce pro vás nejméně oblíbené? :) jakože je těch potvůrek moc? Nebo že se ten rybíz nelehko sbírá?
Jéé, taky bych chtěla jednou takhle něco pěstovat a dělat z toho jamy.
Souhlasím s předchozími komentáři, čte se to s lehkostí! :)

26 Bev Bev | E-mail | Web | 19. srpna 2013 v 5:41 | Reagovat

[24]: Ano, něco takového by Domovina určitě měla sepsat, vždyť je to námět hodný Agaty Christie a skoro stejně inspirativní, jako Záhada zavřeného pokoje. :D

[25]: Já ti ani nevím čím to je, ale přestože čerstvé třešně máme všichni rádi, tak se dost rychle přejí a ty zavařené vždycky přijdou na řadu, až když dojdou zavařená jablka, dýně nebo meruňky a broskve. A rybíz ten nejí nikdo, i když jsem ještě nezkoušela třeba ho rozmixovat s cukrem a zmrazit, jak psala Vendy. A obojího se letos urodilo víc než dost, ale to mé žehrání na tento nadbytek je spíš nadsázka, určitě zas další dva roky třešně nebudou, jak se stalo v minulých letech, takže budem rádi, že je máme. :D
Jsem ráda, že se hezky četlo. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.